Vad gör vi?

Sedan 1990-talet har vi satsat på amatörteater, med antingen fars eller revy som haft permiär i januari månad. Under 2023 togs beslutet att börja med pubkvällar med levande musik, nåt som har tagits väl emot av besökarna. Förutom det är lokalen ofta uthyrd till privata fester och andra tillställningar. 

Antalet medlemmar i Smedsby UF har under de senaste åren varierat mellan 70 och 180 i antal. Aktiva medlemmar ca 20-40st. För att bedriva en livskraftig förening med mångsidig verksamhet är det viktigt att det finns aktiva och innovativa medlemmar. 

Återkommande evenemang


Amatörteater
 

Den årligen återkommande vinterteatern är nog den mest kända delen av vår verksamhet. De flesta kanske förknippar begreppen "ungdomsförening" och "amatörteater" med revy, men vi brukar även spela farser mellan varven. Våra revyer brukar till skillnad från många andra ha en röd tråd som löper genom hela föreställningen. 

De senaste åren har vi gjort betydande investeringar i t.ex läktare och ljudåtergivning. Vi kan utan att skryta säga att man både ser och hör bra oavsett var i salen man sitter. 

 

Pubkvällar


2023 beslöt vi testa arrangera en pubkväll med levande musik. Det visade sig vara riktigt uppskattat så vi beslöt oss att fortsätta med konceptet. I skrivande stund (mars 2024) har en till pubkväll bakom oss och en tredje på kommande i mitten av april. Håll ett öga på våra sociala medier och på hemsidan och kom och besök oss. God stämning utlovas! 

 

Pampas Nationaldag
 

Pampas Nationaldag är ett årligt återkommande evenemang för finlandssvenska studerande från hela landet, och Smedsby UF har varit med nästan ända sedan början. Först som värd för kvällsfesterna och numera för sillizen (sillfrukosten) som traditionsenligt hålls på pampasveckans lördagsförmiddag. Det är Pampasmaffian som bokar underhållningen och skaffar maten medan Smedsby UF t.ex. står för matserveringen, dryckesförsäljningen och narikkan. 

Vi har hört ryktas att det finns studerande från annan ort som inte har någon aning om var Korsholm och Smedsby ligger trots att de besökt oss. Det är ju helt förståeligt när man bara stiger på en buss i centrum av Vasa, sjunger "Vår busschaufför, vår busschaufför" så länge det behövs och kliver av när dörrarna öppnas nästa gång. Vi kan berätta att vår adress ligger några kilometer från Vasa torg, så det är faktiskt inte hela världen fast sista bussen tillbaks till stan hinner gå. Det är nästan krypavstånd. 

Hannes från tidningen Studiestödet kom ut och besökte oss och intervjuade Mikael inför 2024 års Pampas. Artikeln är publicerad med tillstånd. 

Hur blir man medlem?

För att bli medlem i Smedsby uf bör du betala in 10€ i medlemsavgift per år (nu ikraftvarande medlemsavgift) till föreningens konto. För att få uppgifter om vart man betalar in medlemsavgiften eller om du har andra frågor vad gäller att bli medlem i Smedsby UF vänligen tag kontakt med föreningens kassör. Uppge förnamn och efternamn vid betalningen så att du kan registreras i medlemsregistret. Enligt föreningens stadgar är det därefter styrelsen som godkänner dig som medlem. 

Det går även utmärkt att betala medlemsavgiften med kort eller kontant vid nåt av våra evenemang, t.ex. i biljettluckan eller vid bardisken. 

Medlemsavgift 

  • En person á 10 euro/år
  • Familj 20 euro/år (max fyra personer)
  • Familj 30 euro/år (fem eller flera personer)
  • Ständig medlem 100 euro/person

Varför bli medlem? 

Som medlem i Smedsby UF understöder du föreningen och dess verksamhet samt förhoppningsvis även deltar i det viktiga arbetet med att upprätthålla och utveckla en livskraftig ungdomsförening i Smedsby. Förutom det konkreta föreningsarbetet har du en del förmåner såsom reducerat pris på inträdesbiljetter till olika evenemang som ordnas i föreningens regi. Har du behov av att hyra Smedsby UF´s utrymmen för t.ex. bröllop, födelsedagskalas, möten, släktträffar eller dylikt så är även hyrespriset rabatterat för medlemmar. 

Vad förväntas av medlemmar?

Det som förväntas av dig som medlem är att du aktivt deltar i föreningens verksamhet, ställer upp vid olika tillställningar (det behovs alltid hjälp med bl.a. buffépersonal, biljettförsäljare, ordningspersonal, städning osv.).